امروز شرکت ای‌ام‌دی (AMD) در جریان نمایشگاه کامپیوتکس ۲۰۲۴ از پردازنده‌های سری Ryzen 9000 مبتنی بر معماری Zen 5 رونمایی کرد که عضوی از خانواده Granite Ridge هستند و همچنان از سوکت AM5 نسل گذشته پشتیبانی می‌کنند.

به گفته ای‌ام‌دی معماری Zen 5 از چندین نظر تا ۲ برابر به نسبت نسل گذشته سریع‌تر شده است و حالا در فرکانس کاری مشابه به‌طور میانگین تا ۱۶٪ سریع‌تر از نسل گذشته (IPC) عمل می‌کند. درحالی که دای هسته‌ها و حافظه کش (CCDs) پردازنده Zen 5 بر اساس فناوری ساخت ۴ نانومتری tsmc تولید می‌شود، دای ورودی/خروجی (IOD) این پردازنده با فناوری ساخت ۶ نانومتری شرکت نام‌برده ساخته شده است.
به‌علاوه، ساختار حافظه کش L2 و L3 نسبت به پردازنده‌های Zen 4 دست‌خوش تغییر شده که از جمله آن می‌توان به بهبود کنترلر حافظه یکپارچه (IMC) و افزایش پهنای باند رابط میان اجزای پردازنده (Infinity Fabric) از ۲۰۰۰ به ۲۵۰۰ مگاهرتز است.

خانواده پردازنده‌های Zen 5 ای‌ام‌دی از ۴ عضو تشکیل شده است؛ یک تراشه از سری پایین‌رده ای‌ام‌دی تحت عنوان Ryzen 5 9600X، یک تراشه از سری میانی Ryzen 7 9700X و دو تراشه از سری بالارده این نسل موسوم به Ryzen 9 9900X و Ryzen 9 9950X که مشخصات آنها را در جدول فهرست کردیم.

اسم پردازندهمعماریتعداد هسته و رشتهفرکانس کاری کمینه و بیشینهحافظه کش L2 و L3گرافیک یکپارچهنوع و فرکانس رمتوان طراحی حرارتیقیمت
Ryzen 5 9600XZen 5۱۶
۳۲
۴.۳
۵.۷
۱۶
۶۴
۲ هسته RDNA 2DDR5-5600۱۷۰ وات۱۷۰ وات
Ryzen 7 9700XZen 5۱۲
۲۴
۴.۴
۵.۶
۱۲
۶۴
۲ هسته RDNA 2DDR5-5600۱۲۰ وات۵۴۹ دلار؟
Ryzen 9 9900XZen 5۸
۱۶
۳.۸
۵.۵
۸
۳۲
۲ هسته RDNA 2DDR5-5600۶۵ وات۳۹۹ دلار؟
Ryzen 9 9950XZen 5۶
۱۲
۳.۹
۵.۴
۶
۳۲
۲ هسته RDNA 2DDR5-5600۶۵ وات۲۹۹ دلار؟
فرکانس پردازنده به گیگاهرتز و حافظه کش به مگابایت نوشته شده است؛ قیمت‌ها نیز بر اساس نسل گذشته احتمالی نوشته شده اند

در زمینه عملکرد تیم قرمز به مقایسه پردازنده پرچم‌دار خود با پردازنده Intel Core i9-14900K پرداخت که به نوعی پرچم‌دار نسل چهاردهم اینتل محسوب می‌شود. در نمودارهای ای‌ام‌دی Ryzen 9950X تا سقف ۵۶٪ (میانگین ۲۹.۸٪) در عملکرد پردازشی و تا سقف ۲۳٪ (میانگین ۱۳.۲٪) در عملکرد گیمینگ از رقیب اینتلی خود پیشی گرفت.
همچنین ای‌ام‌دی اعلام می‌کند که تراشه پرچم‌دارش به‌لطف پشتیبانی از رابط حافظه PCIe 5.0 دو برابر پهنای باند گرافیکی بیشتری نسبت به رقیب نام‌برده داشته و تا ۲۰٪ افزایش شتاب‌دهی در مدل‌های زبانی بزرگ (LLM) دارد که همین موضوع او را به بهترین پلتفرم هوش مصنوعی برای تولید محتوا تبدیل می‌کند.
البته لازم به ذکر است که هیچکدام از پردازنده‌های دسکتاپی اینتل و ای‌ام‌دی دارای واحد پردازش عصبی (NPU) برای شتاب ویژه دادن به محاسبات هوش مصنوعی نیستند.

نکته جالب ماجرا این است به‌جز قوی‌ترین پردازنده پرچم‌دار ای‌ام‌دی سایر مدل‌های سری رایزن ۹۰۰۰ به نسبت نسل پیشین‌شان در کمال افزایش عملکرد با افت محسوس توان طراحی حرارتی (TDP) روبرو هستند؛ موضوعی که به‌طور مستقیم روی مصرف برق کمتر، خنک‌کنندگی بی‌دردسرتر و پایداریعملکرد پردازنده تأثیر دارد.

در حال حاضر ای‌ام‌دی جزئیاتی از قیمت پردازنده‌هایش به اشتراک نمی‌گذارد اما انتظار داریم این پردازنده‌ها قیمت‌گذاری نزدیکی به نسل قبلی‌شان (سری رایزن ۷۰۰۰) داشته باشند. به تأیید این شرکت پردازنده‌های دسمتاپی جدید سری رایزن ۹۰۰۰ از ماه ژوئیه (۱۱ تیر – ۱۰ مرداد) در دسترس مشتریان قرار می‌گیرند.

طراحی جعبه CPU:


طراحی پکیج CPU:

طراحی تراشه CPU:

منبع: Wccftech

اشتراک‌ها:
1 دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید