پس از گذشت تقریبا یک سال از معرفی رسمی تاندربولت ۵، بالاخره می‌توانیم شاهد عرضه محصولاتی با این فناوری باشیم. کمپانی Cable Matters در این زمینه پیشگام بود و اولین کابل با پشتیبانی از این فناوری را معرفی کرد. این کابل که در اندازه های ۳۰، ۵۰ و ۱۰۰ سانتی متری تولید می‌شود قادر است تمام پهنای باند خام ۰۱۲ گیگابیت بر ثانیه برای انتقال ویدیو را ارائه دهد.

قیمت این کابل‌ها از ۲۳ دلار برای نسخه ۳۰ سانتی متری شروع شده و به ترتیب برای نسخه‌های ۵۰ و ۱۰۰ سانتی متری به ۲۷ و ۳۳ دلار می‌رسد. از آنجایی که تاندربولت ۵ تنها یک استاندارد واحد دارد، این کابل از تمام قابلیت‌های آن از جمله توان خروجی تا ۲۴۰ وات، سازگاری با پورت‌های تاندربولت ۴، تاندربولت ۳ و همچنین USB4 و USB Type-C، حداکثر پهنای باند ۱۲ گیگابیت بر ثانیه برای انتقال ویدیو در حالت تقویت پهنای باند و ۸۰ گیگابیت بر ثانیه پهنای باند دوطرفه پشتیبانی می‌کند.

تاندربولت ۵ جدیدترین نسل از فناوری اتصال است. این استاندارد سال گذشته معرفی شد و در حال حاضر، بهترین عملکرد را نسبت به نمونه های مشابه ارائه می‌دهد. تاندربولت ۵ بر پایه استاندارد USB4 نسخه ۲.۰ بنا شده و ضمن بهره‌مندی از تمام ویژگی‌های آن، یک قابلیت اختصاصی تاندربولت را نیز به ارمغان می‌آورد.
این ویژگی انحصاری، حالت تقویت پهنای باند نام دارد که فراتر از حداکثر ۸۰ گیگابیت بر ثانیه USB 4 نسخه ۲.۰ عمل کرده و سرعت ۱۲۰ گیگابیت بر ثانیه را برای خروجی تصویر ارائه می‌دهد. این توانایی با تغییر کاربری سه مورد از چهار مسیر ۴۰ گیگابیت بر ثانیه به حالت انتقال، حاصل شده است. بدین ترتیب، مجموع پهنای باند از ۸۰ گیگابیت بر ثانیه به ۱۲۰ گیگابیت بر ثانیه در یک جهت افزایش یافته و دریافت اطلاعات به ۴۰ گیگابیت بر ثانیه محدود می‌شود.

با این حال، از آنجایی که اکثر قریب به اتفاق داده‌های تصویری تنها در یک جهت ارسال می‌گردند، این موضوع برای نمایشگرها مشکلی ایجاد نمی‌کند. سرعت ۱۲۰ گیگابیت بر ثانیه روی USB 4 نسخه ۲.۰ مورد آزمایش قرار گرفته است. با این وجود، تاندربولت ۵ اولین محصولی است که این قابلیت را به بازار عرضه می‌کند.

حالت تقویت پهنای باند تنها زمانی فعال می‌شود که تعداد نمایشگرها یا رزولوشن و نرخ نوسازی آن‌ها به اندازه‌ای بالا باشد که به بیش از ۸۰ گیگابیت بر ثانیه سرعت نیاز داشته باشند. با این قابلیت جدید، تاندربولت ۵ می‌تواند از چندین نمایشگر 8K و همچنین نرخ نوسازی تا ۵۴۰ هرتز در رزولوشن 4K یا ۱۲۰ هرتز در رزولوشن 8K پشتیبانی کند. این فناوری نسبت به DisplayPort 2.1 که تا کنون اولین استاندارد DP است که می‌تواند بدون DSC از 4K با نرخ ۲۴۰ هرتز پشتیبانی کند، ۵۰ درصد پهنای باند بیشتری ارائه می‌دهد.

تاندربولت ۵ برای اولین بار از PCIe نسل ۴ بهره می‌برد که تا ۶۴ گیگابیت بر ثانیه پهنای باند اختصاصی PCIe را در اختیار این استاندارد قرار می‌دهد. این ویژگی برای دستگاه‌های PCIe که نیازمند پهنای باند بالا هستند کاربرد دارد مانند SSDها و کارت گرافیک های اکسترنال. جهش تاندربولت ۵ از PCle نسل ۳ به ۴، به طور چشمگیری موجب بهبود انتقال دیتا از طریق سخت‌افزار مجهز به تاندربولت ۵ می‌شود.

کمپانی Cable Matters اولین شرکتی است که از تاندربولت ۵ پشتیبانی می‌کند. با این حال، در حال حاضر به دلیل نبود محصولاتی که از این فناوری پشتیبانی کنند، استفاده از این کابل کاربرد خاصی نخواهد داشت. در نمایشگاه Computex 2024 نیز هیچ محصولی مشاهده نشد که از درگاه تاندربولت ۵ بر پایه Type-C استفاده کند؛ بنابراین به احتمال زیاد تا اواخر سال ۲۰۲۴ یا حتی سال ۲۰۲۵ خبری از عرضه کارت‌های PCIe، داک‌های اتصال و سایر دستگاه‌های مجهز به تاندربولت ۵ نخواهد بود.

منبع: Tomshardware

اشتراک‌ها:
دیدگاهتان را بنویسید